(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Kulatý potahovaný - varna
Potřebné ingredience
Korpus: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Pikantní krém (vážně výborný): 2-3 dcl šťávy z kompotu (dávám jahodový), 2/3 jahodového pudinku, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery ; Potahová hmota - Varna: 150 ml. vody, 70g másla, 150g hl. mouky, přibližně 1/2 kg. pr. cukru., mandl. tresť.
Postup přípravy
Pekla jsem ve formě o průměru 22cm
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°, cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Pikantní krém: V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem.Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém.Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.
Potahová hmota-Varna: Vodu a máslo dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme mouku a mícháme, až se těsto bude odlepovat od stěn ( odpalované těsto).Vyndáme na vál, necháme vychladnout, přidáme tresť a zapracujeme pr. cukr. Hmota vhodná na potažení dortů i na výrobu figurek. Pod hmotu dát pouze slabou vrstvu máslového krému (jen na zatření nerovností, i na boky),nebo marmeládu.Ne jiný jinak hmota steče a při větším množství krému se udělají bubliny,které nepůjdou vyhladit. Pokládat na ztuhlý krém. Jestli se vám v lednici orošuje zadní strana,dort přikryjte alobalem,aby nenavlhl a hmota nezačala mokvat a stékat dolů.
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°, cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Pikantní krém: V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem.Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém.Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.
Potahová hmota-Varna: Vodu a máslo dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme mouku a mícháme, až se těsto bude odlepovat od stěn ( odpalované těsto).Vyndáme na vál, necháme vychladnout, přidáme tresť a zapracujeme pr. cukr. Hmota vhodná na potažení dortů i na výrobu figurek. Pod hmotu dát pouze slabou vrstvu máslového krému (jen na zatření nerovností, i na boky),nebo marmeládu.Ne jiný jinak hmota steče a při větším množství krému se udělají bubliny,které nepůjdou vyhladit. Pokládat na ztuhlý krém. Jestli se vám v lednici orošuje zadní strana,dort přikryjte alobalem,aby nenavlhl a hmota nezačala mokvat a stékat dolů.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zrušený účet
(upraveno)
11. 12. 2008, 19:15
a jsem tu zase s prosbičkou, když budu dělat ten marcipán Varna tak tam je dát vařit vodu s máslem a přisypat mouku a míchat, tak se chci zeptat, má se míchat když se to ještě vaří nebo vypnout a pak míchat. jen když to je horký
jessie31
(upraveno)
9. 10. 2007, 13:32
Tie ozdoby sú tiež veľmi pekné. Máte nejakú špeciálnu vykrajovačku na tie žlté kvietky a stužku?
pavlis
(upraveno)
9. 10. 2007, 18:52
@jessie31
Děkuji za pochvalu. Potěší,když se líbí. Nakoupila jsem si klasický kovový vykrajovátka různých kytiček a teprve se učím a zkouším. Ta stužka je udělaná dvojrádýlkem na těsto a tvary vykrojený zase klasickým pidi vykrajovátkem Měla být původně ještě prohnutá,ale jelikož to byl dortík jen na zkoušku,tak jsem se s tím tak moc nepiplala
Zrušený účet
(upraveno)
9. 10. 2007, 11:18
Tento dortík mě opravdu zaujal, zvlášť s tou potahovací hmotou, to jsem taky ještě neslyšela. Ale mám hrůzu z toho, že se mi těsto přece jenom v nevymazané formě přilepí na stěny, a pak ho nevysekám ven. Mě se stalo, že se mi to přilepilo i ve vymazané formě a nešlo to ani nožem odkrojit od stěny. Ale je taky pravda, že se mi jednou takhle stáhly boční stěny dovnitř (tvar srdce) a mě málem trefil šlak, když jsem to viděla. Tak nevím, nevím
pavlis
(upraveno)
9. 10. 2007, 13:17
@
Ne vážně to jde krásně ven. Vytáhnu z trouby, nechám těch 5 min venku, pak opatrně nožem odkrojím po stranách (nůž si namočím v teplé vodě).Někde se to i pěkně oddělá samo, otočím formu a korpus vypadne sám. Už jsem to vyzkoušela na dvou dortech,a na tu knihu jsem pekla korpusy tři .Tohle je recept na netu strašně chválenej,takže zkušenost spousty lidí. Jen vyzkoušet.Hlavně nepíchat do korpusu dřív,jinak se propadne. Poprvé jsem nevydržela a zkoušela po cca 40min a propadl se mi.
aero-orion
(upraveno)
9. 10. 2007, 12:40
@
Heli jestli můžu?Já vymažu sádlem, vepřovým a vysypu polohrubou moukou a hned, jak je upečený vyklopím, nikdy se mi nestalo,že by se roztrhl nebo pošramotil. Zdenka
mikky.h
(upraveno)
9. 10. 2007, 7:38
Moc hezký
aero-orion
(upraveno)
8. 10. 2007, 22:18
Dotaz a netvrdne to,přeci jen mouka?????Vypadá to hezky
pavlis
(upraveno)
9. 10. 2007, 7:32
@aero-orion
Ne,ne netvrdne. Krásně se to krájí.
Zrušený účet
(upraveno)
8. 10. 2007, 22:01
Vypadá krásně. Jakou ta hmota má chuť, prosím. A dá se tam třeba kápnout nějaká tresť?
pavlis
(upraveno)
9. 10. 2007, 7:34
@
Má chuť takovou cukrovou, ale je to vyválený tak na 2-3mm,takže toho není moc.Mě to chutnalo. Dávala jsem tresť mandlovou sladkou.Bez ní by to nebylo ono.
KOFI
(upraveno)
8. 10. 2007, 21:58
Tak o té varné potahovací hmotě čtu poprvé Docela by mě zajímala její chuť . Určitě vyzkouším
backa
(upraveno)
8. 10. 2007, 18:04
úúúžasný ,není co dodat,tleskám Vašemu umění
pavlis
(upraveno)
9. 10. 2007, 7:41
@backa
Děkuju za pochvalu,ale já teprve s dortíkama začínám, takže k umění to má ještě daleko . Odstartovala jsem to zářijovýma narozeninama dcery a nějak mě to chytlo. A to jsem předtím upekla max. bublaninu a bábovka se nepovedla doteď Tenhle jsem udělala jen tak ke kafi,abych vyzkoušela tu varnu. Zajímalo mě jak to s ní půjde,když jí tak všude chválili. Jde to krásně vyválet na igelitu (musí být napnutý,jinak se vám tam obtiskne to pokrčení a už to nepůjde vyhladit), obrátit vzhůru nohama (nespadne to) a jen se trefit na střed dortu.Krásně lehne,uhladit na bokách hřbetem ruky a je to. Prostě paráda.Zase něco jinýho než klasický polevy.